Te voet dwars door Nederland

Het Pieterpad is de meest bekende lange-afstand wandelroute van Nederland. Het pad voert van Pieterburen aan de Noord-Groningse waddenkust naar de Sint-Pietersberg in Zuid Limburg en slingert daarbij door een groot aantal verschillende landschappen, afwisselende natuur en gebieden met een uiteenlopende cultuurhistorie. 

Wie niet alleen met de voeten wandelt, maar ook met hart en ziel, zal merken hoeveel er onderweg valt te zien en te beleven. Diverse soorten landschappen worden doorlopen: de rijke Groninger klei, de Drentse zandgronden, de Sallandse Heuvelrug, de lommerrijke Achterhoek, het Montferland en tenslotte het langgerekte, gevarieerde Limburg. Ieder gebied heeft daarbij zo zijn eigen karakteristiek, zijn samenspel van boerderijtypen, dorpsuitleg, cultuurlandschap, industrie e.d. Het Pieterpad voert je zoveel mogelijk over kleinere (onverharde) wegen en paden.

Iedereen kan het pad lopen. Er is echt geen bijzondere wandelconditie voor nodig. De route is verdeeld in 26 etappes die gemiddeld tussen de 15 en 25 kilomter lang zijn en beginnen en eindigen op plaatsen die met het openbaar vervoer te bereiken zijn en waar mogelijkheden voor overnachting zijn. Als je liever kortere of langere afstanden loopt, dan maak je gewoon je eigen indeling. De informatie over openbaar vervoer en overnachtingsmogelijkeden zullen daarbij van pas komen.

De gids

De route wordt uitgegeven in twee gidsen. Deel 1 bevat de noordelijke helft van de route en deel 2 de zuidelijke. De route is beschreven en gemarkeerd in twee richtingen Je kunt dus net zo makkelijk van noord naar zuid lopen als andersom. De gids bevat, naast een routebeschrijving en topografische kaarten, uitgebreide omgevingsbeschrijvingen met achtergronden en wetenswaardigheden over de landschappen en plaatsen die u doorkruist.
boekje pieterpad deel 1               boekje pieterpad deel 2  

Deel I
van Pieterburen naar Vorden.
Lengte 235 kilometer.
13 dagetappes.

   

Deel II
van Vorden naar Maastricht
Lengte 257 kilometer
13 etappes

 
 

Impressies van het Pieterpad 

 • Markering

  Het Pieterpad is gemarkeerdmet de internationaal gebruikelijke wit-rode strepen voor lange-afstand wandelpaden. Deze zijn zoveel mogelijk aangebracht op bestaande opstallen zoals verkeerspalen, grote stenen, hekken, bomen e.d. Op steeds meer plaatsen is de markering geïntegreerd in een regionaal bewegwijzeringsysteem van een wandelnetwerk.

  Voor de markering worden de volgende tekens gebruikt:

  Basisteken

  Richtingsverandering.

  Verkeerde richting

  Deze markering is gebruikelijk voor alle lange afstandwandelroutes (LAW) in Nederland en wordt dus niet alleen door het Pieterpad gebruikt. Bij kruisingen met andere LAW-paden wordt de naam van het pad in de markering toegepast en/of staat er een handwijzer.

  Mocht u bij toeval terecht komen op oude, inmiddels gewijzigde delen van de route, dan kunt u daar nog oude markeringen aantreffen. Ten behoeve van degenen, die nog met oude drukken wandelen zijn die markeringen (nog) niet verwijderd. Delen van het Pieterpad zijn tevens in gebruik als NS-wandelingen. De verbindende routes met het openbaar vervoer zijn gemarkeerd met het basisteken met in het witte veld het NS-vignet. Als u het Pieterpad wilt volgen moet u deze verbindingsroutes negeren. Naast de wit-rode markeringen kunt u ook geel-rode markeringen tegenkomen. Deze worden gebruikt voor zogenaamde streekpaden.

 • Onderhoud

  Het onderhoud van een wandelroute als het Pieterpad bestaat uit een aantal activiteiten:

  • het aanbrengen van markeringen in het veld.
  • het actualiseren van de gids.
  • het aanpassen van de kaarten.
  • het oplossen van knelpunten.
  • het verbeteren van de route.

  Deze activiteiten worden op vrijwillige basis uitgevoerd door de leden van de Werkgroep Pieterpad. 

  De markeringen worden twee maal per jaar gecontroleerd en zonodig opgefrist en/of hersteld. De gidsen van het Pieterpad worden bij elke herdruk geactualiseerd. Ook zijn we voortdurend op zoek naar verbeteringen van de route. Een herdruk bevat dan ook meestal wel één of meer nieuwe trajecten. 

 • geschiedenis en ontstaan

  Het Pieterpad is zo'n populaire en bekende wandelroute dat veel mensen denken dat het Pieterpad er al eeuwen ligt.

  Sommigen denken dat het Pieterpad een oude pelgrimsroute is, net zoals de route naar Santiago de Compostella. Dat is misschien ook niet eens zo vreemd gedacht want het Pieterpad voert tenslotte naar de Sint Pietersberg. Toch is de Sint-Pietersberg geen bedevaartsoord en zeker niet voor de protestantse Noord-Groningers uit Pieterburen!

  Anderen mensen menen dat het Pieterpad een oude uitgesleten handelsroute of iets dergelijks. Maar nee, ook dat is niet het geval.

  Het Pieterpad is tussen 1978 en 1983 bedacht, gelopen en beschreven door Toos Goorhuis-Tjalsma uit Tilburg en Bertje Jens uit Groningen, twee vriendinnen die vonden dat Nederland wel een serieus langeafstandspad kon gebruiken. Ze waren geïnspireerd door een wandeltocht in het Duitse Zwarte Woud en wilden iets vergelijkbaars in Nederland tot stand brengen.

  Aanvankelijk bedoeld als een toch tussen hun beider woonplaatsen: van Groningen naar Tilburg, besloten de dames al snel om dan maar helemaal van het noorden naar het zuiden te gaan.

  Degenen die er niet genoeg van kunnen krijgen, vinden op de Sint-Pietersberg aansluiting met de GR 5, die desgewenst tot de Middellandse Zee kan worden gevolgd.

 • Merkbescherming

  De naam Pieterpad is een geregistreerde merknaam. Dat wil zeggen dat het niet is toegestaan om deze naam zonder onze toestemming te gebruiken voor andere producten of diensten. Voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ervaar het Pieterpad door de ogen van een ander

Janneke van Malsen

Bosbessen

Afgelopen week heerlijk gelopen tussen Hellendoorn en Holten. Prachtig; maar wel mistig wat jammer voor de mooie uitzichten op de heide.
Wat ons opviel was de enorme hoeveelheid bosbessen die overal langs de kant groeit in de bossen. Prachtig en uniek voor Nederland. Over de jeneverbes wordt veel aandacht besteedt in het boekje, maar vergeet vooral deze bosbessen niet :)

Lex Koning

Stille kracht

In de stilte van de morgen.

dauwnetjes
eikelregen
bosvruchten

stap voor stap

Inge

Pieterpad belevenis

Begin april ben ik begonnen met het Pieterpad in Pieterburen. Ondertussen ben ik aangekomen in Holten en verwacht ik over twee weken de laatste twee etappes van deel 1 uitgelopen te hebben. Ik wandel voor een deel alleen en een deel samen met mijn partner. We werken allebei fulltime en wandelen om die redenen in de weekenden. Omdat mijn partner ook op zaterdag werkt wandel ik de eerste etappe alleen en de tweede etappe samen.

Vermeldingen beheren