Te voet dwars door Nederland

Het Pieterpad is de bekendste lange-afstand wandelroute van Nederland. Het pad voert van Pieterburen aan de Noord-Groningse Waddenkust naar de Sint-Pietersberg in Zuid Limburg en slingert daarbij door een groot aantal verschillende landschappen, afwisselende natuur en gebieden met een uiteenlopende cultuurhistorie. 

Wie niet alleen met de voeten wandelt, maar ook met hart en ziel, zal merken hoeveel er onderweg valt te zien en te beleven. Diverse soorten landschappen worden doorlopen: de rijke Groninger klei, de Drentse zandgronden, de Sallandse Heuvelrug, de lommerrijke Achterhoek, het Montferland en tenslotte het langgerekte, gevarieerde Limburg. Ieder gebied heeft zijn eigen karakteristiek, zijn samenspel van boerderijtypen, dorpsuitleg, cultuurlandschap, industrie e.d. Het Pieterpad gebruikt zoveel mogelijk de kleinere (onverharde) wegen en paden.

Iedereen kan het pad lopen. Er is geen bijzondere wandelconditie voor nodig. De route is verdeeld in 26 etappes die gemiddeld tussen de 15 en 25 kilomter lang zijn en die beginnen en eindigen op plaatsen die met het openbaar vervoer te bereiken zijn en waar mogelijkheden voor overnachting zijn. Als je liever kortere of langere afstanden loopt, dan maak je gewoon je eigen indeling. De informatie over openbaar vervoer verbindingen en overnachtingsmogelijkeden in de gids maken het je makkelijk.

De gids

De route wordt uitgegeven in twee gidsen. Deel 1 bevat de noordelijke helft van de route en deel 2 de zuidelijke. De route is beschreven en gemarkeerd in twee richtingen Je kunt dus net zo makkelijk van noord naar zuid lopen als andersom. De gids bevat, naast een routebeschrijving en topografische kaarten, uitgebreide omgevingsbeschrijvingen met achtergronden en wetenswaardigheden over de landschappen en plaatsen die u doorkruist.
pieterpad wandelgids deel1               pieterpad wandelgids deel2  

Deel I
van Pieterburen naar Vorden.
Lengte 235 kilometer.
13 dagetappes.

   

Deel II
van Vorden naar Maastricht
Lengte 257 kilometer
13 etappes

 
 
Voorbeeld van een pagina uit de gids

Impressies van het Pieterpad 

 • Markering

  Het Pieterpad is gemarkeerd met de internationaal gebruikelijke wit-rode strepen voor lange-afstand wandelpaden. Deze zijn zoveel mogelijk aangebracht op bestaande opstallen zoals verkeerspalen, grote stenen, hekken, bomen e.d. Op steeds meer plaatsen is de markering ook geïntegreerd in een regionaal bewegwijzeringsysteem van een wandelnetwerk.

  Voor de markering worden de volgende tekens gebruikt:

  Basisteken

  Richtingsverandering.

  Verkeerde richting

  Deze markering is gebruikelijk voor alle lange afstandwandelroutes (LAW) in Nederland en wordt dus niet alleen door het Pieterpad gebruikt. Bij kruisingen met andere LAW-paden wordt de naam van het pad in de markering toegepast en/of staat er een handwijzer.

  Mocht u bij toeval terecht komen op oude, inmiddels gewijzigde delen van de route, dan kunt u daar nog oude markeringen aantreffen. Voor degenen die nog met oude drukken wandelen zijn die markeringen (nog) niet volledig verwijderd. Delen van het Pieterpad zijn tevens in gebruik als NS-wandelingen. De verbindende routes met het openbaar vervoer zijn gemarkeerd met het NS-vignet in het witte veld. Als u het Pieterpad wilt blijven volgen moet u deze verbindingsroutes negeren. Naast de wit-rode markeringen kunt u ook geel-rode markeringen tegenkomen. Deze worden gebruikt voor zogenaamde streekpaden.

 • Onderhoud

  Een wandelroute zoals het Pieterpad is nooit af. Het landschap en de gebouwde omgeving veranderen voortdurend, de route van het Pieterpad past zich daarop aan.

  De markeringen worden twee maal per jaar gecontroleerd en zonodig opgefrist en/of hersteld. De gidsen van het Pieterpad worden bij elke herdruk geactualiseerd. Ook zijn we voortdurend op zoek naar verbeteringen van de route. Elke herdruk bevat dan ook meestal wel een aantal nieuwe trajecten.

  Een groep van ca. 40 vrijwilligers zorgt voor:

  • het aanbrengen van markeringen in het veld
  • het oplossen van knelpunten
  • het actualiseren van de gids
  • het aanpassen van de kaarten
  • het oplossen van knelpunten
  • het verbeteren van de route

  72VDEWerkgroepPP2018 1210014

 • geschiedenis en ontstaan

  Het Pieterpad is zo'n populaire en bekende wandelroute dat veel mensen denken dat het Pieterpad er al eeuwen ligt.

  Sommigen denken dat het Pieterpad een oude pelgrimsroute is, net zoals de route naar Santiago de Compostella. Dat is misschien ook niet eens zo vreemd gedacht want het Pieterpad voert tenslotte naar de Sint Pietersberg. Toch is de Sint-Pietersberg geen bedevaartsoord en zeker niet voor de protestantse Noord-Groningers uit Pieterburen!

  Anderen mensen menen dat het Pieterpad een oude uitgesleten handelsroute of iets dergelijks. Maar nee, ook dat is niet het geval.

  Het Pieterpad is tussen 1978 en 1983 bedacht, gelopen en beschreven door Toos Goorhuis-Tjalsma uit Tilburg en Bertje Jens uit Groningen. Twee vriendinnen die vonden dat Nederland wel een serieus lange afstandspad kon gebruiken. Ze waren geïnspireerd door een wandeltocht in het Duitse Zwarte Woud en wilden iets vergelijkbaars in Nederland tot stand brengen.

  Aanvankelijk bedoeld als een toch tussen hun beider woonplaatsen: van Groningen naar Tilburg, besloten de dames al snel om dan maar helemaal van het noorden naar het zuiden te gaan.

  Degenen die er niet genoeg van kunnen krijgen, vinden op de Sint-Pietersberg aansluiting met de GR 5, die desgewenst tot de Middellandse Zee kan worden gevolgd.

  W Toos en Bertje in het veld 1

 • Merkbescherming

  De naam Pieterpad en het Pieterpad-logo zijn  geregistreerde merken. Dat wil zeggen dat het niet is toegestaan om deze zonder onze toestemming te gebruiken voor andere producten of diensten. Voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Veel gestelde vragen

Kun je het Pieterpad ook fietsen of met scootmobiel afleggen?

Nee. Het Pieterpad is een wandelroute. Bij het ontwerpen is dan ook geen rekening gehouden met fietsers of scootmobielen. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van kleine, onverharde wandelpaden, waarin ook trappetjes, overstapjes, mul zand en boomwortels voor kunnen komen.

Wilt u toch liever fietsen of scootmobielen dan wandelen ga dan te rade bij de Stichting Landelijk Fietsplatform te Amersfoort die een netwerk van lange afstand fietsroutes uitgeeft.

Kun je het Pieterpad ook te paard afleggen?

Nee. Het Pieterpad is een wandelroute. Bij het ontwerpen is dan ook geen rekening gehouden met ruiters.

Kan ik het Pieterpad ook met een hond lopen?

Ja dat kan. Het grootste deel van het Pieterpad is toegankelijk voor honden. Slechts op een enkel klein stukje van het Pieterpad zijn honden in het geheel niet toegestaan. Dit wordt aangegeven in de gids en uiteraard met borden ter plaatse. Op deze plaatsen moet je een klein stukje omlopen. Informatie daarover vindt je ook op de etappe-pagina's.

De hond mag niet overal los lopen. Je zult de hond dus regelmatig moeten aanlijnen, bijvoorbeeld als je door gebieden loopt waar zich ook grazers bevinden. Ook dit wordt doorgaans aangegeven. Ook goed om te weten: op ons overzicht van gelegenheden langs de route kun je filteren op adressen waar de hond welkom is. 

Is het Pieterpad ook geschikt voor een wandelwagen of buggy?

Ja, als je tenminste een wandelwagen of buggy gebruikt die geschikt is voor onverhard terrein en die af en toe ook kortere stukken zwaarder terrein aankan (bijvoorbeeld mul zand). Met name drie-wielige wandelwagens op luchtbanden (easy-walker en aanverwanten) zijn hiervoor geschikt. Zorg wel dat je niet alleen loopt met de wandelwagen zodat je de wandelwagen in incidentele gevallen kunt tillen, bijvoorbeeld als je een trap op of af moet of als je een overstapje moet nemen.

Met een gewone standaard wandelwagen of buggy is het af te raden om het Pieterpad te gaan lopen. 

Is er ook een App voor het Pieterpad?

Deze website is geschikt voor gebruik op je mobiele telefoon. Met de routeinformatie op de etappe-pagina's heb je dus eigenlijk al zo goed als alles wat je nodig hebt. Een aparte app voegt daar weinig meer aan toe, zeker nu het telefoonnetwerk je ook in het bos nauwelijks nog in de steek laat en mobiele data goedkoper is dan ooit.

Zijn er ook gpx-tracks voor het Pieterpad?

Op de etappe-pagina's is van elke etappe ook de bijbehorende gpx-track beschikbaar. Je kunt deze gebruiken in een daarvoor geschikte app op je mobiele telefoon.

De bestanden bevatten een track van de route ook informatie over OV-haltes, horecagelegenheden en bankjes langs de route.

De gpx-bestanden zijn bedoeld als aanvulling op de gids. De gids bevat, naast een routebeschrijving en topografische kaarten, uitgebreide omgevingsbeschrijvingen met achtergronden en wetenswaardigheden over de landschappen en plaatsen die u doorkruist.

Zijn er ook stempelkaarten en stempelposten voor het Pieterpad?

Hoewel het op zichzelf een prestatie is om de bijna 500 kilometer tussen Pieterburen en de Sint Pietersberg te voet af te leggen, is het Pieterpad toch bedoeld als een recreatieve ervaring met de nadruk op natuur en cultuur, en niet als een prestatieloop. Er zijn dan ook geen stempelposten en er is ook geen medaille te behalen. Je kunt natuurlijk wel zelf om stempels vragen bij gelegenheden langs de route.

Er is wel een officiële Pieterpad Oorkonde verkrijgbaar. U kunt deze bestellen via deze website, of kopen bij Hotel Waddenweelde in Pieterburen.

Kun je het Pieterpad ook zonder boekje lopen?

De gids bevat een routebeschrijving in beide richtingen en topografische kaarten van de route. Samen met de markering in het veld is dat voldoende om de route te kunnen volgen. De routebeschrijving, de kaartjes uit de gids en de markering in het veld ondersteunen elkaar daarbij.

De markering is kwetsbaar, aangezien paaltjes en merktekens nog wel eens sneuvelen of overgroeien. Als je er ook maar één mist heb je al een grote kans om fout te lopen.

Naast de markering heb je dan ook minimaal de gids of het gpx-bestand nodig. De gpx-bestanden vindt je op de etappe-pagina's.

Ik heb een gids die al een paar jaar oud is. Kan ik die nog gebruiken?

Als het boekje niet al te oud is is die nog prima te gebruiken. Op de Etappe pagina's van de site staat informatie over wijzigingen in de route. Ook kun je hier zien wat de meest recente druk is. Je vindt hier altijd bijgewerkte informatie over de laatste twee uitgaven van de gids. Is er over jouw druk geen informatie? Dan is je gids waarschijnlijk meer dan 10 jaar oud en kunt je jezelf beter het plezier van een actuele gids gunnen. Je kunt deze bestellen in de webshop.

Is de route ook goed te volgen in tegengestelde richting, dat wil zeggen van Maastricht naar Pieterburen?

De route van het Pieterpad is beschreven en gemarkeerd in beide richtingen. In de gids vind je naast elke kaart een routebeschrijving in de richting noord-zuid en in de richting zuid-noord. Je kunt dus net zo goed beginnen in Maastricht als in Pieterburen.

Is de routebeschrijving ook in het Engels / Duits / Frans beschikbaar?

Er is alleen een Nederlandstalige gids. Dat neemt niet weg dat ook niet-Nederlandstaligen met deze gids prima het Pieterpad kunnen lopen. Behalve een routebeschrijving bevat de gids immers ook topografische kaarten waarop de route is ingetekend. Daarnaast is de route in het veld gemarkeerd. Met behulp van de kaarten en de markering is de route goed te volgen. Als dat niet genoeg is dan kun je nog het gpx-bestand ophalen via de etappe-pagina's en de route via een geschikte app op je telefoon volgen.

Waar kan ik de gids kopen?

De gids is te koop bij elke boekhandel in Nederland. Als de gids niet op voorraad is kunnen ze hem voor je bestellen. Langs de route is de gids vaak ook te koop bij het plaatselijke VVV.

Maar je kunt de gids natuurlijk ook naar je toe laten komen. Bestel hem in onze webshop of bij het Nivon.

Contact

Postadres:
Stichting Pieterpad
Pastoor van de Loolaan 2
6823 BC  Arnhem

Email:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webshop

Kijk in de webshop voor een persoonlijk aandenken aan uw tocht zoals een op naam gestelde oorkonde, een badge of de wandelgids.

Pieterpad

Het Pieterpad wordt volledig gemaakt en onderhouden door vrijwilligers. De route wordt beheerd door de Stichting Pieterpad. De gidsen worden uitgegeven door het Nivon.

® De naam Pieterpad is een geregistreerde merknaam van de Stichting Pieterpad.

Disclaimer

De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. De Stichting Pieterpad aanvaard echter geen enkele aansprakelijkheid voor schade die wandelaars op enige wijze kunnen ondervinden door gebruik te maken van de gegevens op deze website of door het wandelen van de route.

© 2020 Stichting Pieterpad   |   Voor ondernemers  |  Inloggen
Niets van deze website mag zonder toestemming worden hergebruikt!

Netnog websites